rasehistorikk

Rasehistorikk

Pug_from_1915Mopsens historie De fleste hunderaser har internasjonalt det samme navn enten de bor i Norge eller i verden forøvrig, men vår rase kan skilte med ordspråket – Kjært barn har mange navn.  Mops, mopshund, pug og carlin er de mest kjente.

I motsetning til mange andre selskapshunder har ikke Mopsen en fortid som arbeidshund. Den er kun avlet som selskapshund, ikke større enn at en fornem frue kunne bære den og ha den på fanget eller ved bena som et godt og levende varmetilskudd.

Starten for hunderasen var i Kina hvor de den gang ble kalt for Happa-hund og ble holdt i hoffet og adelen. Hunderasen spredtes videre via Tibet hvor de ble holdt av munker og siden importert av handelsreisende til Europa (Holland) på slutten av 1600-tallet.

Det skjedde mye i Mopsens utvikling fra den ble kalt Happa-hund og til den kom til Holland. Videre endret utseendet seg.  Etter 1910 og fram til vår tid har det også skjedd store endringer til mopsens nåværende utseende og selv om vi ser at Mopsen var mer langbent rundt 1900, begynner den gradvis å tilnærme seg dagens standard for Mops.

fortune4Det hollandske East Indies Trading Company brakte Mopsen til hoffet i Holland. Josephine Bonaparte (Napoleons kone) hadde mops, Fortune. Historien forteller at Mopsene Lamb og Moss ble stjålet fra Palasset i Peking og brakt til England.  Linjene fra disse to sies å være grunnlaget for dagens Mops. Fra  England og flere andre land finnes det mange antikke figurer og gamle bilder hvor Mopsen har en sentral plass.

 

queenvpuglDronning Victoria av England var eier Mops og hun hadde sitt eget oppdrett.  Hertugen og hertuginnen av Wndsor, Prins Edward og Wallie Simpson hadde mange. Motedesigneren Valentino og fyrsteparet av Monaco holdt Mops. Blant kjente Mops-eiere i vår tid er (eller var) skuespillere som Jake Gyllenhall, Billy Joel, Denise Richards, Gerard Butler, Jessica Alba, Mickey Rourke, og mange flere. Ryktene forteller også at vår store spydkaster Andreas Thorkildsen er sett med en Mops.

 

hqdefaultMopsen er også filmstjerne. I BBCs TV-serie East Enders møtte vi stadig på ”Willy” , og hvem husker ikke den talende ”Frank” i filmen ”Men i Black” og lille ”Percy” i tegnefilmen ”Pochahontas.  Etter Men in Black gikk over amerikanske kinolerret, var det enorm etterspørsel etter denne snakkende hunden! I norsk litteratur har også Henrik Ibsen latt Mopsen ha en sentral rolle.  Lille Eyolf oppdager til sitt store sjokk at Rottejomfruen har en liten sort Mops i veska si.  Mopsemann som han kaltes sitter nå som en bronsefigur sentralt i Skien sentrum sammen med lille Eyolf.

I dag regnes England som Mopsens hjemland og rasestandarden som utarbeides i England er førende for det internasjonale hundeforbundet FCI som NKK i Norge og de fleste utenlandske hundeorganisasjoner er tilknyttet.

Fra et av våre medlemmer, Randi Kvalvik har vi fått et svært interessant innblikk i Mopsens inntreden i Norge:

Dr. Einar Martens(1858 – 1932) fra Bergen var den første vi vet om som hadde Mops i Norge. Han fikk en Mops (en skipshund) fra en båt som var innom Bergen. Han ble så forelsket i rasen at han skaffet seg flere, og hadde alltid flere Mops samtidig. Disse hadde han med på sine visittrunder på det private asylet, Møllendal asyl,  som ble grunnlagt av hans far Daniel G. Martens(1817 – 1898). De som var innlagt hadde stor glede og underholdning av disse sjarmtrollene som kom på besøk. Sykehuset skiftet navn i 1956 til Dr. Martens sykehus som er en avdeling ved Sandvigen Sykehus. Alle Dr. Martens Mopser ble gravlagt på dette stedet med gravsteiner med deres navn. Hans favorittMops het Sørensen, og et oljemaleri av Sørensen  ble laget.  Da han selv døde var det bestemt at alle Mopsene skulle følge han. Etter hans Mopser,  ble rasen nesten borte. I 1950 ble det antatt at det ikke fantes Mops i Norge. Men i 1955 dukket plutselig fru Gralle Olsen (1886 – 1979) opp.  Hun var eneste datter av dr. Einar Martens. Hun hadde en sort liten Mops, som var den første på utstilling her i Norge, nærmere bestemt i Bergen. Hans navn var Lord Chich . Han ble vist fram for en dommer ved navn L.W. Larsen. Lord Chich fikk 1. premie, 1VK, Certifikat og ble tildelt ærespremie. Fru Gralle Olsen forærte maleriet hun arvet etter sin far, Sørensen, til Aase Spieler som begynte sitt oppdrett i 1967. Hun var en av de største oppdrettere i nyere tid og drev med oppdrett fram til 2004. Aase Spieler var ganske så ledende i mange år, og det var først i 2000 Mopseopdrettet tok helt av slik at vi har fått mange oppdrettere i de senere år.

Comments are closed.