er Mops rasen for deg?

Er Mops rasen for deg?

w6844001Mopsen er en barnevennlig, livlig og glad hund med sjarm, utstråling og intelligens. Den passer godt sammen med barn og andre husdyr. Den blir omtalt som «multum in parvo» (latin for mye hund i lite format) som passer mopsen veldig bra, siden personlighet, sjarm og ikke minst ansiksuttrykk er ulik fra enhver mops til en annen. Den er full av energi og morsomme påfunn. Har du en mops, er du garantert dager fulle av latter. Mopsen er hundeverdenens klovn, noe den trives svært godt med.

Foring og mosjon:
Mopsen er ikke «dyr i drift», dvs den skal ikke ha store mengder mat. Derimot er det uhyre viktig at den får et fullverdig kvalitetsfor tilpasset vekt og alder. Viktig er å følge foringsanvsiningen, og ikke gi mer enn anvist. Mopsen kan fort legge på seg og vil i de aller fleste tilfeller spise alt den får tilbudt. Matrester og «godis» bør holdes til et minimum og helst bare som belønning i trening. Siden Mopsen har lettere for å legge på seg enn mange andre raser, er det viktig at den får riktig og nok mosjon. At en Mops er bare en sofahund  er en myte. w20202Den ELSKER å gå på tur og utforske verden og løpe fritt i skog og mark. Grunnet dens korte nese er det viktig at vi tar hensyn til værforhold. Både veldig varme og veldig kalde dager er ikke egnet for langturer, bruk heller tid på stimulering av hjernen. En sliten Mops er en lykkelig Mops!

Pels og pelsstell:
Mopsen har kort, dobbel pels (det vil si at den også har underull). Regelmessing vask er fullt mulig, men kanskje ikke så nødvendig.  Vi sier at den skal vaskes ved behov, og i noen tilfeller kan det være ofte, Mopsen er ikke redd for å få «møkk under neglene».  Det er viktig at du bruker en sjampo laget for hunder med riktig PH verdi. Selv om pelsen er kort er det mye av den, og Mopsen røyter litt hele året og mer i perioder. Børsting bør skje regelmessig for å få ut død pels, gi rom for ny og rengjøre huden. Den viktigste delen av daglig stell er å holde hodet rent og pent. Mopsen har en del rynker og folder i ansiktet der det samler seg matrester, støv og fuktighet. Dette bør daglig kontrolleres og holdes rent og tørt.

Generell helse:
Mopsen har fått en del negativ omtale blandt veterinærer og i media, noe av det er riktig mens andre utsagn er langt fra sannheten. Det er viktig å skille mellom genetiske forutsetninger og miljø påførte skader.
At rasen er mer utsatt for enkelte ting enn mange andre raser er det ingen tvil om, men mye av det kan forhindres ved at eierene gjør «jobben» sin i det daglige liv:

  • Mopsen´s øyne skal være store og litt utstående, er det viktig at øynene renses og rengjøres for støv osv etter turgåing og uteaktivitet. Det er fort gjort å få skade på øyet!
  • pusteproblemer: de fleste Mopser har i utgangspunktet ikke et problem med å puste, men fordi neseryggen er kort det trekkes inn mindre oksygen av gangen enn hos en langsnutet hund. Derfor er det viktig at Mopsen ikke blir overbelastet fysisk i ekstreme værforhold eller blir for hardt mosjonert. Det finnes også genetiske og andre fysiske faktorer til at Mopsen kan få problemer med åndedrett, dette har da vært i enkelte tilfeller og faller ikke under et generelt raseproblem.
  • allergi: Mopsen har i forhold til flere andre raser ingen betydelige allergi problemer, men vi ser en økende tendens hos Mops såvel som hos mange raser. Dette dreier seg som regel om husstøv allergi eller allergi mot spesifikke råvarer.

wIMG_6148Norsk Mopsklubb gjennomførte i 2016 en helseundersøkelse for å kartlegge problemstillinger vedrørende rasen – basert på fakta og ikke enkeltindividers vurdering av rasen. Du finner mer info om undersøkelsen og resultatene her «her«.

Aktiviteter:
Mopsen elsker å få arbeidsoppgaver og vil gjøre det meste mot en godbit eller for en morsom leke. Noen aktiviteter er mer egnet enn andre:

  • agility: absolutt en egnet aktivitet – men det MÅ tase hensyn til alder, fysikk og ikke minst værforhold. Denne form for aktivitet er anbefalt å gjøre i regi av hundeklubber med autorisert instruktør.
  • lydighet: så lenge du har «et glimt i øyet» er Mopsen en morsom lydighetshund og kan læres det meste. Mopsen trives nok best med korte treninger, og forstår ikke alltid poenget med repetisjon. Med tålmodighet og litt humor er dette en passende aktivitet.
  • spor: dette er et av de mindre egnede aktivitetene, grunnet Mopsens flate ansikt. Spor på gress, grus eller i skog kan skade øyne og det er stor sansynlighet for at hunden vil sniffe inn mye støv. Mopsen liker å bruke nesen sin, så søksaktiviteter i mindre utfordrende terreng er mer egnet.

Det finnes utallige aktivitetstilbud for hund i Norge, velg det som passer deg og din hund best men husk på – ALT MED MÅTE!

wDSC_1225   wmops550px

 

 

 

 

 

Comments are closed.